De geheimhoudingsverklaring, wanneer is het echt een must?
Tegenwoordig is er meer dan ooit in het verleden sprake van samenwerkingsverbanden tussen meerdere bedrijven. Door het bundelen van krachten is het voor kleine(re) ondernemingen dan ook mogelijk om de strijd aan te gaan met de gevestigde waarden. Het is echter vaak zo dat er tijdens dergelijke samenwerkingsverbanden gevoelige informatie wordt uitgewisseld. Het gaat hierbij dan concreet om informatie waarvan bedrijven niet willen dat de buitenwereld ze onder ogen krijgt. Door het laten opstellen van een geheimhoudingsverklaring kan ervoor worden gezorgd dat de kans op het lekken van deze informatie tot een absoluut minimum wordt beperkt. Zou je hier graag meer over te weten komen? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande informatie!
Wat is een geheimhoudingsverklaring precies?
Een geheimhoudingsverklaring is een speciale verklaring die wordt opgemaakt tussen twee of meerdere betrokken partijen. In het merendeel van de gevallen wordt er een dergelijke verklaring ondertekend wanneer er bijvoorbeeld een samenwerkingsverband ontstaat tussen verschillende ondernemingen. Dat is echter niet alles. Het is namelijk ook mogelijk dat een bepaalde (gepatenteerde) techniek bijvoorbeeld tijdelijk wordt aangeboden aan een derde bedrijf waar men gebruik van kan en mag maken. Dit uiteraard doorgaans tegen het betalen van een bepaalde vergoeding. Ook dan kan er sprake zijn van een geheimhoudingsverklaring.
Indien er een geheimhoudingsverklaring wordt ondertekend is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alleen de ondertekenaar ervan zich dient te houden aan de regels die in de verklaring staan opgenomen. Dat geldt namelijk ook voor alle personeelsleden die werkzaam zijn voor het bedrijf in kwestie. Blijkt dus uiteindelijk dat één van de werknemers gevoelige informatie heeft gelekt of verspreid? Dan is het bedrijf waarvoor de persoon in kwestie werkt daarvoor verantwoordelijk. Dit is zeker en vast belangrijk om bij stil te blijven staan.
Wanneer doe je er goed aan om zo’n verklaring op te stellen?
In principe is het bij een samenwerkingsverband altijd interessant om aan te geven in de overeenkomst die wordt afgesloten dat bedrijfsgeheimen en / of andere gevoelige informatie niet mag worden verspreid of uitgewisseld met derden. Enkel en alleen wanneer er geen sprake is van gevoelige informatie is dit eigenlijk niet noodzakelijk. Voor menig aantal bedrijven die vaak samenwerken met derden geldt echter dat ze een geheimhoudingsverklaring standaard deel laten uitmaken van hun overeenkomsten. Dit uiteraard met als belangrijkste doel om problemen met betrekking tot het uitlekken van informatie te kunnen voorkomen.
Rocket Lawyer | Juridische zaken makkelijk gemaakt.
Wat wanneer de geheimhoudingsplicht wordt geschonden?
Ondanks het opstellen van een geheimhoudingsverklaring spreekt het voor zich dat er zich in de praktijk altijd een situatie voor kan doen waarin de opgestelde overeenkomst wordt geschonden. Het is omwille van deze reden steeds van belang om er voor te zorgen dat er in de overeenkomst wordt aangegeven wat er gebeurt op het ogenblik dat de geheimhoudingsverklaring wordt geschonden. Vaak is het zo dat de overeenkomst tussen de betrokken partijen dan (met onmiddellijke ingang) wordt stopgezet. Daarnaast is het eveneens mogelijk dat er door de partij die de overeenkomst heeft geschonden een schadevergoeding dient te worden betaald. Hoeveel deze precies bedraagt zou als het goed is vastgelegd moeten zijn in de overeenkomst die werd afgesloten.