Koken met specerijen: 5 must haves
In het belang van de eenvoud hebben we onszelf uitgedaagd om goed na te denken over welke vijf specerijen – zout en peper niet meegerekend, die we als vanzelfsprekend beschouwen – we beschouwen als de meest essentiële specerijen om altijd bij de hand te hebben. Veelzijdig, transformerend en krachtig, deze vijf specerijen zijn vaste prik in onze kasten, op onze boodschappenlijstjes en zijn natuurlijk ook verspreid over deze website.
De vijf specerijen die we nooit willen missen zijn:
1. Komijn
Aardachtig en licht bitter, gemalen komijn is een onmisbare specerij in de meeste Indiase en Latijns-Amerikaanse gerechten. Van chili tot guacamole, curry’s en linzenstoofschotels, komijn geeft diepte en een unieke verleidelijke geur aan veel van onze favoriete maaltijden. Komijn is de gedroogde vrucht van een plant uit de peterseliefamilie (wie had dat gedacht?!) en kan als hele zaden of al gemalen worden gekocht. Indiase gerechten vragen vaak om hele komijnzaadjes, terwijl gemalen komijn perfect is voor Mexicaans geïnspireerde maaltijden zoals taco’s of chili. Voor het gemak, en omdat we het meestal zo gebruiken, geven we er de voorkeur aan om gemalen komijn in onze schappen te hebben.
Tip: Kruiden en Specerijen Kopen | Online Goedkoop Bestellen
2. Gerookte Paprika
Hoewel alle paprikapoeder gemaakt is van dezelfde essentiële ingrediënten (gemalen, gedroogde pepers), is niet ieder paprikapoeder hetzelfde. Hoewel we er bekend om staan dat we af en toe naar zoet Hongaars paprikapoeder grijpen, zijn we van mening dat Spaans gerookt paprikapoeder – meestal pimenton genoemd – de overhand heeft. Het meeste gerookte paprikapoeder komt uit de regio La Vera in Spanje en je vindt het dan ook in heel schattige kleine blikjes met het opschrift “Pimenton de la Vera”. Of je nu de zoete (dulce) of pittige (picante) versie verkiest, beide leveren een ongelooflijke dosis krachtige, rijke, rokerige smaak aan elk gerecht, in het bijzonder (niet verrassend) aan Spaans-geïnspireerde maaltijden zoals paella en patatas braves.
3. Kaneel
OK, bereid je maar voor op een verrassing: de kaneel in je kast is geen kaneel. Het is waarschijnlijk de gemalen bast van de kassieboom. Maar dat is niet per se een slechte zaak. Zolang je verse specerijen van goede kwaliteit koopt – geurige specerijen die je doen glimlachen als je ze ruikt – zit je goed. “Kaneel” is een term die is geëvolueerd om een heleboel variatie te omvatten, maar je hoeft je niet in de war te voelen. In plaats daarvan moet u de kans grijpen om verschillende kaneelsoorten te proeven en te zien wat u het lekkerst vindt. Van de delicate, bijna bloemige Ceylon kaneel tot de bekende assertieve warmte van Saigon kaneel, er is een hele heerlijke wereld om te ontdekken. Voor dagelijks gebruik houden wij onze voorraadkast graag gevuld met deze kaneel.
4. Knoflookpoeder
Toegegeven, het is een specerij waarover men verdeeld is! Maar wij zijn het team knoflookpoeder en hier is waarom: je hoeft niet te kiezen tussen verse en poeder knoflook! Als je een knoflookliefhebber bent zoals wij, kun (en moet) je beide gebruiken! Knoflookpoeder is precies wat het klinkt – gedroogde knoflookteentjes die tot poeder zijn verpulverd – en kan op verschillende manieren worden gebruikt om de smaak van een gerecht op subtiele wijze te versterken. Het is vooral ideaal om een vleugje knoflook toe te voegen aan dingen zoals zelfgemaakte kruidenmengsels en droge rubs. Het is zonder twijfel een werkpaard in onze keuken, en als u net zo vaak kookt als wij, heeft het waarschijnlijk ook een plaatsje in uw voorraadkast verdiend.
Uitgelicht: Online Biologische kruiden en specerijen kopen
5. Chilipoeder
Misschien lijkt het een beetje valsspelen om een specerijenmengsel op te nemen in onze lijst van vijf onmisbare specerijen, en misschien is het dat ook wel een beetje. Maar! We worden echt nerveus als ons kleine potje chilipoeder eruit ziet alsof er nog maar een paar eetlepels in zitten en dus-om eerlijk te zijn-moesten we het gewoon opnemen. Omdat het een kruidenmengsel is – een combinatie van gemalen, gedroogde pepers en typische Latijns-Amerikaanse kruiden – varieert chilipoeder echt nogal van merk tot merk, zowel qua hitte als qua smaak.