Vijf tips om rekening mee te houden bij de aanschaf van een waterontharder
Formaat van het apparaat
Bij de aanschaf van een waterontharder is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het apparaat. Wanneer je niet veel plaats hebt in huis is het niet verstandig om een grote waterontharder te kopen. Er bestaan ook genoeg kleinere modellen, wel hebben deze dan een lagere capaciteit dan een groter model. Niet alleen wanneer je weinig ruimte hebt is een kleiner model geschikt, ook wanneer je weinig water verbruikt is een kleiner model voldoende. In sommige regio’s is de waterhardheid beperkt en ook in zo’n geval kan een kleine waterontharder voldoende zijn.
Plaatsing van de waterontharder
Vaak wordt een waterontharder geplaatst op de plek waar een waterleiding de woning binnenkomt. Dit is vlakbij de watermeter welke zich vaak bevindt in de kelder of garage. Bij het plaatsen is het wel belangrijk om rekening te houden met dat het apparaat makkelijk bereikbaar moet blijven vanwege onderhoud. Daarnaast is het niet verstandig om de waterontharder dichtbij een warmtebron te plaatsen, ook is het niet goed voor het apparaat wanneer deze in een ruimte staat waar het onder het vriespunt kan raken.
Capaciteit van het apparaat
De capaciteit van een waterontharder is erg afhankelijk van je waterverbruik en de waterdichtheid van het water in jouw regio. Deze factoren zijn hierboven ook al even benoemd. In sommige gebieden is het water een stuk harder of juist zachter dan in andere gebieden. Wanneer je de capaciteit niet goed inschat betaal je bij een te hoge capaciteit een onnodig hoge aanschafprijs. Bij juist een te lage capaciteit zijn er extra spoelingen, dit leidt uiteindelijk tot een erg hoog zout- en waterverbruik.
Apparaat onderhoud
Vergeet na de aanschaf van een waterontharder niet regelmatig het apparaat te onderhouden. Dit onderhoud bestaat als het ware uit twee verschillende onderdelen, enerzijds het periodieke onderhoud en anderzijds het zout bijvullen. Het periodieke onderhoud bestaat uit om de 1 á 2 jaar aangekoekt zout verwijderen en ontsmetten, kapotte onderdelen vervangen en de ontharder goed afstellen. Het zout bijvullen vindt doorgaans 1 á 2 keer per jaar plaats. In de periode voorafgaand aan het bijvullen wordt de waterontharder regelmatig gespoeld, dit gebeurt met pekelwater en in dit proces wordt de harscilinder gespoeld. Hierdoor wordt naar verloop van tijd het zout verzadigd waardoor het bijgevuld dient te worden.
Advies van een specialist
Vaak weet een waterontharder specialist precies wat het beste werkt voor jou. Hij weet namelijk waar jij rekening mee moet houden en kan je ook perfect bijstaan in de keuze voor een geschikte ontharder. Daarnaast weet een specialist ook vaak het beste hoe een waterontharder geplaatst dient te worden. Door het inroepen van een specialist ben je verzekerd van een optimale werking en goed rendement. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.